Beelden Boyd was hier

Als schrijver graai ik dag en nacht om me heen. Ik verzamel gebeurtenissen, zinnen, personages en locaties uit de wereld om me heen, veel meer dan uit mijn eigen binnenwereld. Ik lees altijd veel over de onderwerpen waar ik over schrijf en zoek er foto’s en filmpjes bij. Ik heb jaren aan het boek gewerkt en dus veel tijd gehad om materiaal te verzamelen. Hieronder wat beeld en geluid bij Boyd was hier.

Natuurbegraafplaatsen

Het boek speelt zich voor een groot deel af op een verzonnen natuurbegraafplaats. Er komen steeds meer van dergelijke begraafplaatsen. Die in Sint Odiliënberg en Eext heb ik meerdere keren bezocht.

Hillig Meer in Eext

Bergerbos in Sint Odiliënberg

Muziek

Sanctus van componist Ola Gjeilo, uitgevoerd door het Central Washington Chamber Choir, dat Leo op haar begrafenis wil laten horen.

Het trompetconcert van Haydn (hier door Winton Marsalis) dat gespeeld werd op de begrafenis van oma Toeter.

Surfen

Benyamin gaat elke zomer surfen voor de prachtige kust van Newquay in Cornwall, Engeland. Pete van Kingsurf surf school doet de rondleiding.

En zo legde Chris Bryan surfers vast, met duizend beelden per seconde:

Barnum effect

Aan het eind van het boek maakt Joris beschrijvingen van de persoonlijkheden van een paar personages. Hij gebruikt daarvoor een soort test die is ontwikkeld om te laten zien hoe helderzienden werken. Het verschijnsel dat mensen vage en algemene uitspraken over hun eigen persoonlijkheid accepteren als raak en typerend, heet het Barnum-effect, naar een Amerikaanse showman die zogenaamd gedachten kon lezen, maar in feite gebruikmaakte van dit verschijnsel. Hier een indrukwekkende Barnum-test met studenten.

Imiteren, typetjes doen

Lowie Loogman, de vader van Benyamin, is imitator en Benyamin zelf kan er ook wat van. Om te begrijpen hoe dat gaat, imiteren, heb ik een ochtend lang mogen spreken met Erik van Muiswinkel, samen met Jochem Myer, Carlo Boszhard en de acteurs van Koefnoen de grootste concurrent van Lowie Loogman. Hier een compilatie van beroemde imitaties, oude en nieuwe.

terug